Tuesday 15 April 2014

Φορτωμένη Σαλάτα με Φασολάκια!




Αυγό. Ας μιλήσουμε γι' αυτό το δώρο της κότας στην ανθρωπότητα

Έκατσα και έφτιαξα ολόκληρη συνταγή με μοναδικό γνώμονα να χρησιμοποιήσω το ένα και μοναδικό αυγό που έχει μείνει στο ψυγείο, το οποίο πρέπει να αδειάσει γιατί φεύγω πατρίδα για ένα παραδοσιακό βουκολικό Πάσχα, όπως επιβάλλεται. Για να πετύχει αυτή η συνταγή, χρειάστηκε να πάω για ψώνια. Και να γεμίσω το ψυγείο. Του οποίου ο τελικός προορισμός ήταν να αδειάσει. Βλέπετε, φαντάζομαι, την ανακολουθία των πράξεων μου. Γίναμε ένας φαύλος κύκλος, εγώ, το αυγό και το ψυγείο, όπως ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Κι ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι αυτό θέαμα που σε κάνει να σκεφτείς "αχ, τί έξυπνο ζωάκι είναι αυτό". Τώρα θα χρειαστεί να φτιάξω και μια συνταγή που να περιλαμβάνει καρότα, κρεμμύδια και πιπεριές μέχρι μεθαύριο ειδάλλως τα βλέπω να περνάνε εξονυχιστικό έλεγχο στο αεροδρόμιο. 

Ας επιστρέψουμε στο αυγό, λοιπόν, το οποίο με απογοήτευσε κατάφωρα μη αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του ρόλου του. Κάποια κότα χτες το βράδυ άκουσε πολλές κατάρες. Το πλάνο ήταν να αράξει ανάλαφρα πάνω από τη σαλάτα μας, να ανοίξουμε μια μικρή τομή και ο κρόκος να χυθεί σαν καταρράχτης πάνω από τα ζαρζαβατικά μας. Αυτό ήταν το πλάνο. Το οποίο, δυστυχώς, ναυάγησε. Αν δε με πιστεύετε, δείτε τις φωτογραφίες. Είναι τώρα αυτό αξιοπρεπής σχηματισμός;

Αλλά ας όψεται που είχα μόνο ένα αυγό στο ψυγείο και ήτανε μεσάνυχτα. Α, ναι, παρέλειψα, συγχωρέστε με. Μεταμεσονύχτιο ήταν το βραδινό μου χτες. Τα πλάσματα της νύχτας και η Ματίνα που έτρεχε με ένα τρεμάμενο αυγό από τη μία άκρη της κουζίνας στην άλλη. Αλλά η τέχνη και η δημιουργία δεν έχουν ώρα. Και η πείνα επίσης. Έρχεται αυτοβούλως. Εγώ, πάντως, έπαιζα στη δεύτερη κατηγορία χτες, της πείνας. Αλίμονο, ποια εσωτερική ανάγκη θα μπορούσε να επιθυμεί διακαώς έκφραση με άδειο στομάχι; Ας είμαστε ρεαλιστές! 

Tip: Για τους νηστεύοντες, η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη και χωρίς αυγά και ανθότυρα. Βιωματικά σας μιλάω, τη μισή σαλάτα την έφαγα κατά τη διάρκεια της παρασκευής της. Η πείνα που λέγαμε... 



Υλικά:

600 γρ. φασολάκια λεπτά 
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 αυγό, σφιχτό έξω μελάτο μέσα
10-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
10-15 άσπρα μικρά μανιτάρια, ολόκληρα
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, ψιλοκομμένο
μαϊντανός & δυόσμος 
1 κούπα ανθότυρο τριμμένο

Για τη σως:

1 λεμόνι, χυμός
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι & πιπέρι


Οδηγίες:

Σε αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε τα φασολάκια. 
Μετά από 7' προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο και την κόκκινη πιπεριά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για άλλα 8'-10', ανάλογα με το πόσο ζωντανά τα θέλουμε. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ. 
Στο μπωλ προσθέτουμε και το ξερό κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το μαιντανό και το δυόσμο και το ανθότυρο.
Εν τω μεταξύ, έχουμε χτυπήσει ελαφρά σε ένα μικρό βαζάκι τα υλικά της σως μας και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σως. 



Enjoy!

138 και σήμερα....

11 comments:

  1. Μου αρέσουν πολύ τα στρόγγυλα φασολάκια (τα μη πλατιά τέλος πάντων) σε σαλάτα. Αλλά αυτό που με συγκλονίζει στην φωτογραφία σου είναι ο λάγνος τρόπος που το αυγό ξαπλώνει πάνω στα λαχανικά! Σκέτη αμαρτία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. xaxaxaxax Βρε Σοφία, μην κοροΪδεύεις! :P Τόση μανούρα γι' αυτή τη σαλάτα και τελικά το μόνο εκτός θέματος είναι το αυγό!!! :P :P

      Καλημέρααααα :)

      Delete
  2. Πως λέμε το κερασάκι στην τούρτα...
    το αυγό στην σαλάτα σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  3. Με έκανες να δω με άλλο μάτι τα φασολάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ Αριάδνη!

      Καλημέρα :)

      Delete
  4. Φαίνεται νοστιμότατο!!!! Και μπραβο για τον ευφανταστο συνδυασμο!
    Ντροπη στην κοτα, παρ' όλα αυτα! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ντροπή στην κότα δε λες τίποτα! ;)

      Υ.γ. Σ' ευχαριστώ πολύ :)

      Delete
  5. Ένα πλήρες υπέροχο πιάτο με χρώματα και γεύσεις! Πολύ ωραία συνδυασμένα τα υλικά! Θα την έτρωγα με μια ανάσα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα όχι πες, δεν είναι πολύ ωραία τα πολύχρωμα φαγητά?

      Εγώ όντως την έφαγα με μια ανάσα!! :P

      Delete
  6. Χαχαχαχα,δεν παίζεσαι!! Εσύ, το αυγό και το ψυγείο σου!!

    ReplyDelete