Tuesday 13 May 2014

Το Food4Good γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Κέικ ψήνοντας για καλό σκοπό ~ Bonus: η συνταγή για το Κέικ Λευκή Σοκολάτα & Πορτοκάλι


Φλερτάροντας με τη γραφικότητα, θα επανέλθω σε ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μεγάλων αλλαγών εντός αλλά και εκτός μου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πόσο πολύ μας επηρεάζουν οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν; Η απάντηση είναι απλή και αυταπόδεικτη. Πολύ. Στους ανθρώπους βρίσκουμε την έμπνευση, το κίνητρο, την αισιοδοξία όπως εξίσου εύκολα βρίσκουμε και τα ακριβώς αντίθετα, αυτά που σε πείθουν ότι δε μπορείς ή ότι δε ξέρεις ή ότι δεν αρκείς. Μία από τις πιο αγαπημένες μου φίλες (γεια σου, Σμα) μου είχε πει πριν από κάποιους μήνες ότι δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε αρνητικές ενέργειες μα να βρούμε ανθρώπους που θαυμάζουμε και να μάθουμε την ιστορία τους. Και έπειτα να μάθουμε από την ιστορία τους. Γιατί εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας. Αν θες να αλλάξεις πορεία, θα πρέπει να αλλάξεις βλέμμα. 

Κι όταν αλλάξεις βλέμμα, θα βρεις μπροστά σου πόρτες και παράθυρα που μέχρι πριν τα νόμιζες κλειδωμένα. Κι όταν γυρίσεις το πόμολο θα ξέρεις πια ότι έχεις ξεκινήσει το ταξίδι σου και δεν υπάρχουν πια φαντάσματα, ξημέρωσε. Και ως δια μαγείας, θα ξεδιπλώνονται μπροστά σου σαν ντόμινο ονόματα και ιστορίες που θα σε παρασέρνουν μπροστά, λίγο στα τυφλά λίγο από ένστικτο, πάντως μπροστά.

Έτσι μπήκαν στη ζωή μου τα κορίτσια από την ομάδα Food4Good. Τις διάβασα, τις γνώρισα πρώτα μέσα από τα Food Blogs τους και έπειτα από κοντά στα φιλανθρωπικά events που διοργάνωναν. Και κάπως έτσι, το Σάββατο 03.05.2014 μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν να συμμετάσχω στο Food4Good εν όψει World Baking Day, σύμφωνα με την παράδοση της οποίας, κάθε 3η Κυριακή του Μαϊου είναι μια μέρα αφιερωμένη στη χαρά της δημιουργίας και του ψησίματος Κέικ ως χειρονομία αγάπης και προσφοράς. Η φετινή πρόκληση; "Εσύ, για ποιον θα φτιάξεις κέικ;"

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, και με πολύτιμο σύμμαχό μας σε αυτό το μαραθώνιο ψησίματος το Βιτάμ, η ομάδα Food4Good σε συνεργασία με άλλους 13 Food bloggers, έψησε 26 διαφορετικά κέικ, αλμυρά και γλυκά, και πολλά ακόμα muffins, cupcakes και ταρτάκια και προσέφερε όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στα παιδιά της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών - Νοητικά Υστερούντων, Π.Ε.Γ.Κ.Α.Π. - Ν.Υ

Την στέγη για αυτή την όμορφη διοργάνωση την εξασφάλισε το six D.O.G.S., παραχωρώντας την υπέροχη αυλή του για τέσσερις ώρες. Τέσσερις ώρες γεμάτες χαμόγελα, υπέροχους ανθρώπους και πολλά κέικ. Ένα μεγάλο δυνατό ευχαριστώ σε όλους. Σε όσους το έκαναν πραγματικότητα και σε όλους εσάς που ήρθατε και το ζήσατε μαζί μας. Και ένα ακόμα προσωπικό ευχαριστώ στην Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου-Μαραγκουδάκη  (Sabor by Conna) και στη Γωγώ Παπαδιονυσίου (mamatsita), την ομάδα μου, που με την εμπειρία, το χιούμορ και τη γλυκήτητα τους κατάφεραν να διαχειριστούν όλες τις κρίσεις πανικού μου! Ναι, ναι, μη γελάτε...νομίζετε ήταν εύκολο να ψήσω 70 cupcakes από εκεί που μια ζωή μαγείρευα το πολύ για 3 ανθρώπους; 



Και τώρα θα διακόψουμε το πρόγραμμα μας διότι ακολουθεί σκληρό foodporn. Απομακρύνετε από την οθόνη άτομα με ανεβασμένο ζάχαρο και άτομα που ακόμα πιστεύουν ότι οι δίαιτες λίγο πριν το καλοκαίρι μπορούν να πετύχουν! Όλες οι φωτογραφίες με κέικ που ακολουθούν είναι της Άρτεμις Τσίπη, την οποία ευχαριστώ ειλικρινά για την παραχώρηση τους και σας προτρέπω να θαυμάσετε την δουλειά της στη σελίδα της, wonderfoodland





Τα κορίτσια του Food4Good (από αριστερά ->Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου-Μαραγκουδάκη - Sabor by Conna, Άρτεμις Τσίπη - Wonderfoodland, Άννα Πάνου - Sugarbuzz, Έλενα Σμπώκου - Elena's Cooking, Ελένη Βονισσάκου - The Foodie Corner, Εύα Μονοχάρη - Funky Cook, Μαριλίτα Χατζηβασιλείου - Gourmelita)

Κέικ Λευκή Σοκολάτα - Πορτοκάλι 

Υλικά:

270 gr., λευκή σοκολάτα
2 μεγάλα φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μεγάλο φλιτζάνι βούτυρο βιτάμ, λιωμένο
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 μεγάλο φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή
2 γεμάτες κ.σ. ξύσμα από πορτοκάλι
3 μεγάλα αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι
1/3 φλιτζανιού φρέσκο γάλα

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας πορτοκάλι θα χρησιμοποιήσουμε:
100 ml πηχτή κρέμα γάλακτος
400 γρ. λευκή σοκολάτα
1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι



Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα μας.

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφού ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε σιγά σιγά τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταδιακά και με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, τη λιωμένη σοκολάτα και το γάλα.  

Σε ένα τρίτο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. 

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλα φλιτζάνια χρησιμοποιήσετε για δοσολογία, η ώρα ψησίματος κυμαίνεται από 35'-45'. Στην πρώτη προσπάθεια, χρησιμοποίησα φλιτζάνια για διπλό ελληνικό καφέ και το κέικ μετά τα 30' άρχιζε να αρπάζει. Στη δεύτερη προσπάθεια, χρησιμοποίησα μεγάλες κούπες του καφέ (νες) και το κέικ ήταν έτοιμο σε 45'. Πριν το αναποδογυρίσετε περιμένετε 15' να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ σε ένα μπρικάκι ζεστάνετε τη κρέμα γάλακτος λίγο πριν το σημείο βρασμού. Χύστε την σιγά σιγά σε ένα μπωλ που μέσα έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια τη λευκή σοκολάτα. Μόλις μετατραπεί σε παχύρρευστη κρέμα προσθέστε το ξύσμα και το χυμό. Περιχύστε το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστή και αφήστε την να κρυώσει για να δέσει πριν κόψετε το κέικ. :)



Enjoy <3



8 comments:

  1. Αν και δεν είμαι των κέικ, η αλήθεια είναι πως οι φωτογραφίες είναι λαχταριστές! Εύγε για την στάση σου, τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δήμητρα σ'ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου :) Το να ξέρεις ότι έβαλες κι συ ένα λιθαράκι για να βοηθήσεις ανθρώπους που το έχουν ανάγκη πάντα οδηγεί σε μια ανάταση ψυχής, που όλοι την έχουμε ανάγκη <3

      Σε φιλώ :*

      Delete
  2. Πρώτα από όλα ένα Μπράβο Ματινάκι που ήσουν μέρος αυτής της φιλανθρωπικής εκδήλωσης!! Μερικές φορές σας ζηλεύω, είμαι μακριά και δε μπορώ να επισκέπτομαι τέτοια event.
    Εγώ είμαι των κείκ, νομίζω είπες τη 3η Κυριακή του Μαίου, άρα προλαβαίνω και εγώ να γιορτάσω the 'World Baking Day' ;) Και κεικ και 70 cupcakes!!!! Δεν έχω λόγια :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελεαννάκι μου καλημέρα!!! :) Εγώ είμαι σίγουρη αν ήσουν εδώ θα ήμασταν partners σε τέτοια events και θα αλωνίζαμε μαζί εκθέσεις προϊόντων <3 Προλαβαίνεις να ψήσεις κέικ για το World Baking Day αλλά να θυμάσαι ότι πρέπει να το αφιερώσεις κάπου, αυτό είναι το concept!! Να περιμένουμε σχετική σου ανάρτηση, λοιπόν??

      Σε φιλώ σβουρηχτά :*

      Delete
    2. Αν προλάβω...... να το αφιερώσω χαχαχαχαχαχαχα είμαστε φαγανα παιδιά!!! Partner μέσα!!!!! Εννοειται πως θα πηγαίναμε!!!! :*

      Delete
  3. Βάσω θες να γίνουμε ντουέτο και να κάνουμε εμφανίσεις ως "Hungry Girl in Athens & More than Hungry Girl in Thessaloniki"? ;)

    Επίσης, γιατί βασανίζεις τον εαυτό σου με αποχή από τη ζαχαροπλαστική? Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά!!! :P

    Σε γλυκοφιλώ :* :*

    ReplyDelete
  4. Σούπερ προτάσεις! Μπραβο σας!

    ReplyDelete
  5. 1000 Μπράβο! Για τη συμμετοχή σου για την υπέροχη συνταγή σου για την όλη εκδήλωση στους διοργανωτές! Ένα σου λέω αν ήμουν εκεί θα προσπαθούσατε (μάταια) να αποκολλήσετε το κεφάλι μου απο τους δίσκους με με τα κέικ! Κόλαση!

    ReplyDelete